بهگزارش میراثآریا بهنقل از روابطعمومی ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی آذربایجان شرقی، احمد حمزهزاده روز سهشنبه ۲ خردادماه ۱۴۰۱ در آیین گشایش دبیرخانه سومین همایش بینالمللی علوم باستانشناختی و حفاظت میراثفرهنگی در تبریز، گفت: در راستای سیاستهای کلان دولت و وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی از سال گذشته تمام نقاط ضعف و قوت و تهدیدهای این حوزه در آذربایجان شرقی رصد، بررسی و پس از تدوین برنامههای کوتاه، میان و بلند مدت مدل توسعهای استان تهیه شد.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی آذربایجان شرقی ادامه داد: بر این اساس بررسیهای باستانشناسی در شهرها و بخشهای مختلف استان سرعت بیشتری به خود گرفت که یافتههای علمی آن برای تاریخ و فرهنگ ایران بسیار حائز اهمیت است.
حمزهزاده به یافتههای اخیر در شهر لیلان و تپه الله قلی خان در ملکان به عنوان قدیمیترین اسناد هویتی آذربایجان اشاره کرد و گفت: در این یافتههای علمی و باستان سنجی قدمت تاریخ آذربایجان به ۹هزار سال رسید که پیش از آن تاریخ این خطه به ۶۵۰۰ سال قبل و در کرانههای رود ارس تثبیت و سنددار شده بود.
به گفته او کاوشهای باستانشناسی فوق همچنان در لیلان و ملکان توسط استادان دانشگاه ادامه دارد و برای حفاظت فیزیکی و حریمبندی محوطههای مزبور زمین به وسعت ۱۵ هکتار تهیه شده است تا در اختیار معارضان قرار داده شده و اراضی پیرامونی آزاد شود.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی آذربایجان شرقی بررسیهای باستانی در منطقه اوجان در شهرستان بستانآباد و تپه آلاکی در مرند و کاروانسرای مربوطه را از دیگر برنامههای کاوشی باستان سنجی در آذربایجان شرقی عنوان کرد و گفت: آثار موجود در این محوطه تاریخی نیز نشاندهنده دوران ایلخانی است که برای حفاظت این محوطه نیز اقدماتی در دست اجرا است.
او یکی از خلاءهای موجود در حوزه باستان شناسی آذربایجانشرقی را نبود اطلس جامع عنوان کرد و ادامه داد: امسال برای تهیه و تدوین این سند جامع و بسیار مهم از محل اعتبارات استانی بودجهای در نظر گرفته شده است تا نقشه باستانشناسی تمام مناطق استان جمعآوری شود.
حمزهزاده وجود بیش از 4هزار اثر تاریخی و باستانی در آذربایجان شرقی را ظرفیتی بسیار مهم برای هویتبخشی به تاریخ و فرهنگ کشور دانست و با بیان اینکه تاکنون از این تعداد ۲هزار اثر در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است، تلاش برای ثبت و تعیین حریم این آثار را از برنامههای محوری و اولویت دار این ادارهکل برشمرد که برای تحقق این امر مساعدت و کمک دستگاههای مختلف اجرایی و رسانههای گروهی ضروری است.
او برخورد با حفاران در محوطهها و حریمهای باستانی آذربایجان شرقی را جزو رسالتهای اصلی میراثفرهنگی خواند و دلیل شدت گرفتن فعالیت حفاری در این مناطق را ثبت ملی نشدن این آثار اعلام کرد و گفت: به همین دلیل پیگیریهای قضائی در این زمینه به بن بست میخورد.
حمزهزاده وجود سه اثر و محوطه بسیار مهم و تاریخی شامل مجموعه ربع رشیدی و ارک علیشاه تبریز و آرامگاه شیخ شهابالدین اهری در آذربایجان شرقی را از جمله آثار معنوی گران سنگ عنوان کرد و از تلاش وزارت مربوطه برای ثبت جهانی این سه اثر فاخر خبر داد و گفت: این سه اثر هم اکنون در لیست انتظار جمهوری اسلامی ایران برای ثبت در فهرست آثار یونسکو قرار دارد.
او یادآور شد: ثبت جهانی آثار و ابنیههای تاریخی در جذب و جلب گردشگران داخلی و خارجی از اهمیت فراوانی برخوردار است که با ثبت سه اثر فوق مجموع آثار جهانی آذربایجان شرقی به عدد پنج خواهد رسید.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی آذربایجان شرقی به سفر قریبالوقوع رئیسجمهوری به استان اشاره کرد و افزود: پیشنهاد توسعه کاوشهای باستانشناسی در محوطه تاریخی ربع رشیدی در این سفر ارائه خواهد شد تا اقدامات مربوطه سرعت بیشتری به خود بگیرد.
او با تاکید بر اینکه اجرای برنامههای میراثفرهنگی نیازمند همکاری مراکز علمی و دانشگاههای آذربایجان شرقی است، ظرفیتهای بسیار بالای علمی دانشگاه هنر اسلامی تبریز را مورد اشاره قرار داد و اظهار کرد: ما به شدت علاقهمند به همکاری با این مراکز و بهرهمندی از تجارب و یافتههای علمی آنها هستیم.
حمزهزاده لازمه توسعه پایدار را توسعه هویتبنیان دانست و گفت: ایران و آذربایجان مملو از آثار فاخر معنوی و میراثی در ابعاد مختلف فرهنگی، سیاسی و اجتماعی است که باید از این گنجینههای بینظیر برای مصون نگه داشتن نسل جدید و جوان در برابر حملات فرهنگی دشمنان استفاده کنیم، چون ما هویت تاریخی بزرگی داریم که نیازی به مراجعه به سایر کشورها نیست.
انتهای پیام/
انتهای پیام/